Nyhed

Hvis du vil i gang med due diligence, er OECD’s retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd et godt sted at starte!

Dét var en af pointerne fra det nyligt overståede netværksmøde for nationale kontaktpunkter i OECD’s lokaler i Paris.

Netværket er et vigtigt forum for at styrke kvaliteten i NCP’ernes arbejde både i forhold til klagesager og promovering af retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd. NCP Danmark deltog i mødet og tager læring med hjem, både om hvordan OECD's retningslinjer hænger sammen med EU's nye due diligence direktiv, men også mere konkret faglig viden om hvordan virksomheder kan agere ansvarligt i verden.

  • 29. november 2024
  • Nyhed
  • Vejledning

I år fyldte koblingen mellem frivillige retningslinjer og bindende lovgivning (så som EU-lovgivning) en del. Særligt EU’s nye due diligence direktiv (CSDDD) blev vendt, f.eks. hvordan retslige konsekvenser for virksomhederne og nye myndighedsforpligtelser bedst spiller sammen med NCP’ernes dialog, dybe undersøgelse og bredere anvendelsesområde, der også dækker korruption, arbejdstagerrettigheder, klima og AI. 

Derudover gav OECD’s kompetente sekretariat i samarbejde med interessenter fra civilsamfund, fagbevægelse og industri forskellige oplæg om anti-korruption, om samarbejde med oprindelige folk i den grønne omstilling og om at drive virksomhed i risiko- og konfliktområder, hvor det er nødvendigt med en skærpet menneskeretlig due diligence. 

På NCP Danmarks hjemmeside kan du finde vejledninger til due diligence, som berør ovenstående tre emner: anti-korruption, oprindelige folk og risiko- og konfliktområder.

Blandt "OECD's Sektorvejledninger" finder man i vejledningen om udvindingssektoren, læring om involvering af interessenter - herunder oprindelige folk. I vejledningen om mineraler fra højrisiko-områder findes forklaringer af hvordan virksomheder undgår at bidrage til konflikter.

Blandt "Øvrige vejledninger" kan man læse om hvordan man laver due diligence i konflikt- og risikoområder i UNDP's guide til skærpet menneskeretlig due diligence.

Desuden har OECD nyligt udgiver en infografik om due diligence i forbindelse med korruption. Linket til denne findes nedenfor.